Groepspraktijk Middelkerke

Tel. 059 30 36 81

Behandelingen

  • Wat is osteopathie?
   Osteopathie is een tak van de geneeskunde waarbij functiestoornissen van het lichaam op drie gebieden in evenwicht gebracht worden met voornamelijk manuele technieken . De drie systemen waarop de osteopaat werkt zijn het muskuloskeletale systeem ( spieren, pezen , gewrichten, botten), het viscerale systeem ( organen en ingewanden) en het craniosacrale systeem ( schedel, heiligbeen , ruggenmerg en zenuwstelsel).
   De strukturele klachten worden behandeld met manipulaties of zachte technieken indien aangewezen. Bij de behandeling van de viscerale klachten is het de bedoeling de organen en ingewanden terug in een embryologische rotatie te fasciliteren. Bij de behandeling van craniosacrale system worden vooral fasciale technieken gebruikt . Het CranioSacraal systeem bestaat uit vliezen (membranen) en hersenruggenmerg vloeistof (cerebrospinale vloeistof), die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Het strekt zich uit van de botten van de schedel, tot aan de botten van het bekken – het sacrale deel. Craniosacraaltherapie heeft daaarom invloed op heel het lichaam zowel op fysisch en psychisch vlak.
   Deze drie peilers staan onlosmakelijk met elkaar verbonden bij het begrijpen van klachten van de patient en bij het stellen van een differentiaaldiagnose. Voorbeeld: lage rugpijn het gevolg zijn van een darmdysfunctie en tegelijkertijd sinusitisklachten geven.
   Primair bij elke behandeling is daarom een goede diagnose. Samenwerking met de klassieke geneeskunde is essentieel. Om deze redenen kan het zijn dat uw osteopaat aanvullende RX, CT-scan, MRI of bloedanalyse aanvraagt bij de arts.

   Hieronder volgt een niet gelimiteerde lijst met mogelijke aandoeningen die kunnen behandeld worden met Osteopatische Geneeskunde:

   Strukturele klachten: alle mogelijke bekken,-,lumbale-, thoracale en cervikale problemen, strukturele klachten van het bovenste lidmaat ( schouder, elleboog en hand) en het onderste lidmaat ( heup, knie en voet) .

   Viscerale klachten: maagproblemen, chronische luchtweginfecties, spastisch colon, stoelgangproplematiek, allergie, voedselintoleranties, levercongestie, nier- en blaasptose, maagproblematiek, enzv…

   Craniosacrale aandoeningen: hoofdpijn , migraine, aangezichtspijnen, otitis, sinusitis, coccysaandoeningen, sacrale blokkades, enzv…

flower-eggplant-50-100
  • Voedingsadviezen:
   Voeding speelt een belangrijke rol in de biochemische toestand van het lichaam en heeft zijn impact op de drie peilers van de osteopathie ( musculoskeletaal, organen en ingewanden en craniosacraal). Voeding is medebepalend voor de zuurtegraad van de lichaamssappen ( bloed, intestitiëel vocht, enzv…) van deze drie peilers. Afhankelijk van de klacht, bloedgroep en bloedonderzoek kunnen bijbehorende voedingsadviezen meegeven worden met de patiënt.
flower-eggplant-50-100
  • Wat is acupunctuur?

   Acupunctuur is een tak van de Chinese geneeskunde waarbij bepaalde punten die op meridianen liggen geprikt worden om zo het lichaam terug in balans te brengen op energetisch vlak. Acupunctuur heeft voornamelijk een effect op pijn, energieverbetering, doorbloeding, stress en spanningen. Acupunctuur wordt al dan niet met fytotherapie , voedingscorrectie en oefeningen toegepast . In sommige gevallen wordt de Chinese geneeskunde als aanvulling gebruikt bij de Westerse behandeling. Het is belangrijk dat er ook steeds een Westerse diagnose is.

   Een opsomming geven van alle mogelijke indicaties is onmogelijk maar onderstaande tabel geeft al enkele inzichten:

Hoofd- en aangezichtsklachten bv. facialisparese, migraine
Slijmvliesproblemen bv. chronische verkoudheid, sinusitis
Oor klachten bv. rhinitis
Oog klachten bv. branderigheid, droogte, ontstekingen
Mondklachten bv. aften, tandvleesproblemen
Keelklachten bv. heesheid, brok in de keel
Luchtwegproblemen bv. symptomen t.g.v. CARA, astma,bronchitis
Maag- en darmklachten bv. zuurbranden, constipatie, diarree, slechte eetlust
Gynaecologische problemen bv. menstruatieklachten, overgangskIachten, bep. vormen van infertiliteit
Urogenitale bv. chronische blaasontsteking
Gewrichtsklachten bv. symptomen t.g.v. arthrosis, bursitis
Spierklachten bv. epicondylitis, fibromyalgie
Zenuwpijnen bv. ischias, trigeminusneuralgie, post-herpetische neuralgie
Huidklachten bv. eczeem, acne, herpes zoster
Mentale/Psychische klachten bv. hyperventilatie, slapeloosheid, stress, nervositeit, angst, depressie, examenvrees, onzekerheid
Verslavingen bv. roken, eten, drugs
Kinderen bv. chronische verkoudheden, otitis media
Pijnklachten bv. spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, buikpijn, lage rug- en nekpijn, pijn klachten na een ongeval
Auto-immuunziekten bv. allergiën, rheumatolde arthritis
Neurologische problemen bv. duizeligheid
Overige bv. chronische vermoeidheid, Südeckse dystrofie

 

flower-eggplant-50-100